Składniki:
- 2 szklanki mąki orkiszowej jasnej
- 1 szklanka maki gryczanej
- 3 jajka
- 0,5 szklanki rozpuszczonego miodu
- 100 g masła rozpuszczonego
- 2 średnie cukinie
- 3 jabłka
- 1 tabliczka gorzkiej czekolady
- 2 łyżeczki sody oczyszczonej
- szczypta soli
- szklanka bakalii : orzechy włoskie, migdały, żurawina, rodzynki (według uznania)
Mąki przesiać razem z sodą oczyszczoną i szczyptą soli, ubić jajka z miodem, dodać rozpuszczone wcześniej masło, wymieszać wszystko razem.
Cukinie zetrzeć na drobnej tarce, jabłka na grubszej, wymieszać razem i dodać do ubitej masy, dosypać przesiana mąkę, rozpuścić czekoladę i na koniec dodać wraz z bakaliami, całość dokładnie wymieszać i przełożyć do papilotek.
Piec w piekarniku około 25 min w temperaturze 160-180 st C
Po upieczeniu babeczki można polać polewą czekoladową.
Babeczki wyglądają efektownie i są bardzo czekoladowe :)
Bardzo fajny przepis. zapiszę sobie. :) Czy cukienie i jabłka trzeba najpierw obrać?
OdpowiedzUsuńJabłka obieram, cukinię zostawiam ze skórką :)
Usuńpyszności!
OdpowiedzUsuńZ cukinią? Piekłam już marchewkowe, dyniowe, ale na cukinie bym nie wpadła. Super pomysł, dzięki :)
OdpowiedzUsuńOryginalne połączenie na pewno wypróbuję, bo lubię takie smaki😊Zapraszam także do mnie www.zyciowyzawrotglowy.pl
OdpowiedzUsuńwyglądają przepysznie!!! chociaż ciężko mi sobie wybrazić smak cukini:))
OdpowiedzUsuńCukinia ma neutralny smak i nie czuć jej, nadaje ciastu wilgoci, bardziej przeważa smak czekolady :)
UsuńMuszę to sprawdzić - nie wierzę, że cukinia może być dobra............ :P
OdpowiedzUsuńKoniecznie :)
UsuńWyszły przepyszne. Uwielbiam bakalie w połączeniu z miodem i cukinią. 🎃🎃🎃
OdpowiedzUsuńhttp://magicznyswiatroslin.blogspot.com/
Brzmi smacznie, wygląda smacznie i w dodatku jest z gorzką czekoladą :D
OdpowiedzUsuń