Wielkanocne mazurki, baby drożdżowe, serniki- to wszystko tradycyjnie pojawia się na naszych Świątecznych stołach, ale u nas jest jeszcze jedno wyjątkowe ciasto, które niedawno odkryłam: mocno czekoladowe, a w wersji Świątecznej w formie babki. Oryginalny przepis pochodzi z książki Nigelli Lawson, ja troszkę go zmodyfikowałam.
Ciasto jest mocno czekoladowe i wilgotne, z dodatkiem karmelizowanej pigwy, a ciemny cukier muscovado nadaje mu charakterystyczny, wyraźny smak, mimo swojej prostoty bardzo wykwintne.
Zwykłą mąkę zastąpiłam orkiszową.
Składniki:
- 200 g miękkiego masła
- 1 szklanka ciemnego cukru moscovado
- 2 jajka
- 150 g gorzkiej czekolady
- 200 g mąki orkiszowej jasnej
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 250 ml wrzątku
- kilka łyżek konfitury z pigwy, lub innej
Wykonanie:
Blacha o wymiarach 23 x 13, lub mała tortownica o średnicy 18 cm
Utrzyj masło z cukrem, dodaj jajka, wymieszaj mikserem.
W kąpieli wodnej rozpuść czekoladę i lekko przestudzoną wlej do masy, wymieszaj.
Mąkę połącz z sodą i dodawaj łyżkami do masy na przemian z wrzątkiem, cały czas mieszając, ciasto będzie płynne.
Przelej ciasto do formy i na wierzch poukładaj konfiturę pigwową.
Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz w temperaturze 190 st.C 30 min, następnie zmniejsz temperaturę do 170 st.C i piecz jeszcze 15 min.
Pozostaw ciasto do ostygnięcia w piekarniku, żeby nie opadło, ciasto dojrzewa jak piernik, im dłużej stoi tym jest lepsze.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz