Można wzmacniać się na wiele sposobów: aktywność fizyczna, zdrowe odżywianie, hartowanie i suplementy diety.
Lepiej zapobiegać niż leczyć, dlatego mam dla was prosty i smaczny przepis na wzmocnienie i uodpornienie.
Składniki:
- 10 cytryn ( ja wybieram z cienką skórką, mają więcej soku )
- 5 limonek
- 0,5 kg kłączy imbiru
- 2 szklanki miodu
Przygotowanie:
Cytryny i limonki sparzamy wrzątkiem i dokładnie myjemy.
Imbir obieramy ze skórki.
Wyciskamy sok z cytryn i limonek, 2 limonki zostawiamy niewyciśnięte.
Imbir ścieramy na tarce z drobnymi oczkami.
Limonki niewyciśnięte kroimy ze skórką w plastry.
Całość przelewamy do słoika i dodajemy miód, dokładnie mieszamy, zakręcamy i odstawiamy do lodówki na około 3-5 dni
Po tym czasie przelewamy syrop przez gazę i gotowy do butelki .
Przechowujemy w lodówce.
Można stosować rano na czczo rozcieńczając z ciepłą wodą, jak i w ciągu dnia, syrop jest bardzo ostry dlatego najlepiej pić w rozcieńczeniu.
Polecam również jako dodatek do rozgrzewającej i aromatycznej herbaty. Imbir bardzo rozgrzewa, a skórka limonki nadaje intensywny aromat i smak.
W czasie przeziębień można stosować częściej.
Właściwości imbiru:
- przeciwwirusowy, antybakteryjny, przeciwzapalny, przeciwgrzybiczny
- rozgrzewający przy przeziębieniach
- poprawia krążenie
- poprawia apetyt
- ma działanie moczopędne
- wzmacnia nerki
- pomocny przy chorobie lokomocyjnej
- przyspiesza metabolizm i pobudza trawienie (działanie odchudzające)
- polecany przy migrenach
- uśmierza bóle reumatyczne
Ciekawa jestem jakie są wasze sposoby na podniesienie odporności?