Mam dla was kochani naprawdę pyszny przepis na ciasto ze śliwkami, wiem, że wszyscy dbamy o linię, dlatego będzie to zdrowy, może nie dietetyczny przepis, ale za to grzechu wart, a do tego chyba nie taki trudny.
Zdrowy, bo na mące orkiszowej, która nie zapycha jak mąka pszenna.
Cukru jest niewiele, a do tego może to być trzcinowy lub brązowy.
CIASTO ORKISZOWE ZE ŚLIWKAMI:
- 0,5 kg mąki orkiszowej jasnej
- 1 kostka miękkiego masła
- 6 jajek
- 0,5 szklanki cukru
- 3 łyżki kakao
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- około 1 kg słodkich, dojrzałych śliwek krajowych
Dzielimy na trzy części, pierwszą sypiemy na blachę wyłożoną pergaminem, do drugiej dodajemy kakao i sypiemy na pierwszą, teraz na część z kakao układamy przekrojone na połówki śliwki.
Z białek ubijamy pianę, na końcu dosypujemy pozostały cukier, ubijamy na sztywną pianę, wykładamy na śliwki, całość przykrywamy trzecią częścią kruszonki i do piekarnika.
Piec około 30-40 minut w temperaturze 160-180 st.C
Ciasto piekę z owocami sezonowymi, rabarbar, truskawki, jabłka, gruszki...możliwości jest naprawdę wiele, można również owoce posypać orzechami .
Smacznego łakomczuszki :)
O maj gad, jak to ciacho wygląda...
OdpowiedzUsuńWygląda obłędnie! Zrobię takie z jagodami :)
OdpowiedzUsuńJagody...Zapowiada się pysznie :)
Usuńwygląda przepysznie <3 :D
OdpowiedzUsuń