8/30/2016

Orkiszowe ciasto ze śliwkami

I wpadłam jak śliwka w kompot...jak tylko nadchodzi sezon śliwkowy ogarnia mnie śliwkomania, dosłownie, śliwki wkoło, wszędzie: a to knedle ze śliwkami, a to powidła śliwkowe z czekoladą, a to wszelkiego rodzaju ciasta i ciasteczka ze śliwkami, nalewki śliwkowe....Śliwki mają naprawdę wszechstronne zastosowanie w naszej kuchni, a ponadto są bardzo zdrowe, najlepsze oczywiście sezonowe, nasze krajowe.
Mam dla was kochani naprawdę pyszny przepis na ciasto ze śliwkami, wiem, że wszyscy dbamy o linię, dlatego będzie to zdrowy, może nie dietetyczny przepis, ale za to grzechu wart, a do tego chyba nie taki trudny.


Zdrowy, bo na mące orkiszowej, która nie zapycha jak mąka pszenna.
Cukru jest niewiele, a do tego może to być trzcinowy lub brązowy.

CIASTO ORKISZOWE ZE ŚLIWKAMI:
  • 0,5 kg mąki orkiszowej jasnej
  • 1 kostka miękkiego masła
  • 6 jajek
  • 0,5 szklanki cukru 
  • 3 łyżki kakao
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • około 1 kg słodkich, dojrzałych śliwek krajowych
Mąkę wsypujemy do większej miski, tak żeby zmieściły się pozostałe składniki, dodajemy masło i nożem lub łopatką rozdrabniamy z mąką, dodajemy proszek, cukier-połowa z połowy (czyli 0,25 szklanki). Żółtka oddzielamy od białek i dodajemy do pozostałych składników, całość rozrabiamy na ciasto kruszone.
Dzielimy na trzy części, pierwszą sypiemy na blachę wyłożoną pergaminem, do drugiej dodajemy kakao i sypiemy na pierwszą, teraz na część z kakao układamy przekrojone na połówki śliwki.
Z białek ubijamy pianę, na końcu dosypujemy pozostały cukier, ubijamy na sztywną pianę, wykładamy na śliwki, całość przykrywamy trzecią częścią kruszonki i do piekarnika.
Piec około 30-40 minut w temperaturze 160-180 st.C
Ciasto piekę z owocami sezonowymi, rabarbar, truskawki, jabłka, gruszki...możliwości jest naprawdę wiele, można również owoce posypać orzechami .
Smacznego łakomczuszki :)




4 komentarze: