Witajcie moje małe bakłażanki, albo jeśli wolicie poważniej- oberżyny!
Nadziewane warzywa to jedne z moich ulubionych pomysłów na kreatywne dania. Jedząc codziennie według schematu mięso + ziemniaki + surówka można zwariować. Warto czasami "zaszaleć" i zrobić zapiekankę, słoną tartę albo właśnie nadziewane warzywa. Przydadzą się wam do tego bakłażany. Mają dość specyficzny smak, ale są bardzo zdrowe - zmniejszają ryzyko zachorowania na choroby nowotworowe, poprawiają przemianę materii, obniżają poziom cholesterolu i coś dla dbających o linię- są niskokaloryczne.
Składniki:
- bakłażany około 3-4 sztuki
- ryż dziki lub kolorowy (czarny znakomicie się prezentuje)
- papryka czerwona 2 sztuki
- cebula 2 sztuki
- pieczarki 0,5 kg
- ser tofu (albo feta jeśli wolisz)
- jogurt grecki 1 opakowanie
- czosnek kilka ząbków
- bazylia pęczek (nie żałować)
Cebulę kroimy w kostkę, smażymy na patelni, następnie ścieramy pieczarki na tarce o grubych oczkach i dodajemy do usmażonej cebuli, smażymy aż wyjdzie z nich woda, potem dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę i miąższ z bakłażanów, dusimy wszystko i dodajemy przyprawy.
Ryż gotujemy i mieszamy z uduszonymi warzywami, do całej masy dodajemy pokrojony ser tofu i nadziewamy bakłażany, zapiekamy w piekarniku w temp 160-180 st C (do momentu, aż bakłażany będą miękkie) ok 30- 40 min. Kiedy bakłażany będą się piekły możemy przygotować sos- kroimy bazylię, wyciskamy czosnek, mieszamy z jogurtem greckim, doprawiamy solą i pieprzem.
Gotowe bakłażany przed podaniem polewamy sosem jogurtowym.
Dajcie znać, czy próbowaliście już nadziewanych bakłażanów, a może eksperymentowaliście z jakimiś innymi warzywami?
Nie przepadam za bakłażanami, ale tak przygotowane zachęcają do skosztowania :)
OdpowiedzUsuńWyglądają fenomenalnie ! Uwielbiam pieczone bakłażany, a już zwłaszcza faszerowane :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
OdpowiedzUsuń