Makowiec, którego przepisem chciałam się z wami podzielić jest wyjątkowy, ponieważ jest bez mąki, a do tego na bazie jabłek, kaszy manny, oraz z dodatkiem mnóstwa bakalii, polany gorzką czekoladą.
Dzięki jabłkom jest wilgotny i długo zachowuje świeżość.
Składniki:
- 400 g maku
- 800 g winnych jabłek
- 9 łyżek kaszy manny
- 3/4 kostki masła
- 9 jajek
- 300 g cukru
- 1 szklanka orzechów włoskich
- 1 szklanka rodzynek
- kilka moreli
- 0,5 szklanki migdałów bez skórki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- aromat migdałowy
Wykonanie:
Mak sparzyć i przekręcić przez maszynkę dwa razy.
Jabłka obrać ze skórki i zetrzeć na grubych oczkach.
Do maku wbić żółtka, dodać cukier i kaszę manną, wymieszać.
Masło roztopić i kiedy ostygnie wlać do masy, dodać proszek do pieczenia, aromat oraz starte jabłka.
Wymieszać wszystko, dodać pokrojone bakalie.
Ubić pianę z białek i delikatnie połączyć z masą.
Całość przełożyć do blaszki 25-36 cm lub tortownicy 28 cm.
Piec około 45 minut w temperaturze 160-180 st C.
Po upieczeniu i wystudzeniu polać roztopioną gorzką czekoladą, lub z przepisu tutaj wierzch można ozdobić płatkami migdałowymi.
Nie jestem fanką maku, jednak makówkę na święta robiłam i teraz żałuję, że nie wpadłam na taki przepis przed świętami. Pewnie bym je zrobiła :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam makowce! Uwielbiam je za dużą ilość bakalii i właśnie taką specyficzną "mokrość" :) Nie słyszałam jeszcze o przepisie na makowiec bez mąki, ale wygląda obłędnie! Zapiszę w przepiśniku :) Pozdrawiam ciepło :*
OdpowiedzUsuńJest pyszny :) polecam gorąco:)
UsuńRównież pozdrawiam :)
Nie lubię maku, ale prezentuje się niesamowicie smakowicie :)
OdpowiedzUsuńNie przepadam za makowcem, ale Twój wygląda naprawdę apetycznie i zachęcająco.
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńMakowiec japoński jest pyyyyszny :)
OdpowiedzUsuńDziękuję i polecam ten przepis.To nasz ulubiony makowiec! Jest wilgotny i aromatyczny. Ja zmniejszyłam ilość cukru na niecałe 200 g. Jest słodki dzięki bakaliom.
OdpowiedzUsuń