1/11/2017

Makowiec Japoński z jabłkami

Święta już za nami, a ja wciąż mam niedosyt makowych pyszności. Ale kto powiedział, że ciasta makowe piecze się tylko od święta?  W końcu mamy karnawał :)
Makowiec, którego przepisem chciałam się z wami podzielić jest wyjątkowy, ponieważ jest bez mąki, a do tego na bazie jabłek,  kaszy manny, oraz z dodatkiem mnóstwa bakalii, polany gorzką czekoladą.
Dzięki jabłkom jest wilgotny i długo zachowuje świeżość.


 Składniki:
  • 400 g maku
  • 800 g winnych jabłek
  • 9 łyżek kaszy manny
  •  3/4 kostki masła
  • 9 jajek
  • 300 g cukru
  • 1 szklanka orzechów włoskich
  • 1 szklanka rodzynek
  • kilka moreli
  • 0,5 szklanki migdałów bez skórki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • aromat migdałowy

Wykonanie:
Mak sparzyć i przekręcić przez maszynkę dwa razy.
Jabłka obrać ze skórki i zetrzeć na grubych oczkach.
Do maku wbić żółtka, dodać cukier i kaszę manną, wymieszać.
Masło roztopić i kiedy ostygnie wlać do masy, dodać proszek do pieczenia, aromat oraz starte jabłka.
Wymieszać wszystko, dodać pokrojone bakalie.
Ubić pianę z białek i delikatnie połączyć z masą.
Całość przełożyć do blaszki 25-36 cm lub tortownicy 28 cm.
Piec około 45 minut w temperaturze 160-180 st C.
Po upieczeniu i wystudzeniu polać roztopioną gorzką czekoladą, lub z przepisu tutaj wierzch można ozdobić płatkami migdałowymi.


8 komentarzy:

  1. Nie jestem fanką maku, jednak makówkę na święta robiłam i teraz żałuję, że nie wpadłam na taki przepis przed świętami. Pewnie bym je zrobiła :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam makowce! Uwielbiam je za dużą ilość bakalii i właśnie taką specyficzną "mokrość" :) Nie słyszałam jeszcze o przepisie na makowiec bez mąki, ale wygląda obłędnie! Zapiszę w przepiśniku :) Pozdrawiam ciepło :*

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jest pyszny :) polecam gorąco:)
      Również pozdrawiam :)

      Usuń
  3. Nie lubię maku, ale prezentuje się niesamowicie smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Nie przepadam za makowcem, ale Twój wygląda naprawdę apetycznie i zachęcająco.

    OdpowiedzUsuń
  5. Makowiec japoński jest pyyyyszny :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Dziękuję i polecam ten przepis.To nasz ulubiony makowiec! Jest wilgotny i aromatyczny. Ja zmniejszyłam ilość cukru na niecałe 200 g. Jest słodki dzięki bakaliom.

    OdpowiedzUsuń