Kolejne ciasto z serii warzywnych, kto by pomyślał, że szpinak może świetnie smakować na słodko? A jednak. Ciasto ostatnio bardzo popularne, więc i ja postanowiłam wykonać swoją wersję, a oto efekty i przepis :)
Składniki:
ciasto:
- 3 jajka
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka oliwy z oliwek lub oleju słonecznikowego
- 2 szklanki kaszy manny
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 450 g szpinaku mrożonego, rozdrobnionego
- 300 ml śmietany 18%
- 2 galaretki owocowe
- owoc granatu do ozdoby lub maliny
Wykonanie:
Opakowanie szpinaku rozmrozić i odsączyć z wody.
Jajka ubić z cukrem na gładką masę, dolać powoli olej, następnie kaszę mannę z proszkiem do pieczenia, na koniec szpinak, całość dokładnie wymieszać i przelać do blaszki, ja używam 25x36 cm, ale może być tortownica o średnicy 28 cm.
Piec w temperaturze 160-180 st C około 45 min.
Po upieczeniu i ostudzeniu ciasto pokroić na dwie części, jedna na wysokości 2/3 ciasta, mniejszą pokruszyć palcami.Spód ciasta przełożyć do blachy i przygotować krem.
Galaretki rozpuścić, kiedy będą gotowe schłodzić do konsystencji lekko ściętej, połączyć ze śmietaną i zmiksować na gładką i puszystą masę.
Krem przelać na spód ciasta i posypać górę pokruszonymi okruszkami ciasta, dociskając lekko.
Całość ozdobić owocami, przechowywać w lodówce.
Z kaszą manną? Wygląda cudownie! Piękne zdjęcia. :)
OdpowiedzUsuńhttps://jaglusia.wordpress.com/
Dziękuję:) No właśnie z kaszą manną inaczej smakuje,polecam :)
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo apetyczne. Lubię dodatek kaszy do tego typu ciast :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :) Tak, kasza nadaje specyficzny smak i konsystencję :) zastanawiałam się nad kaszą kukurydzianą :)
UsuńSzpinaku nie cierpię, może na słodko mi posmakuje :)
OdpowiedzUsuńOj posmakuje :)
UsuńWygląda super - jak trawa!
OdpowiedzUsuńJeśli chociaż w połowie smakuje tak dobrze, jak wygląda, to musi być świetne! :)
Dziękuję :) smakuje nawet lepiej ;)
Usuń