1/21/2017

Leśny Mech- słodki sposób na szpinak


Kolejne ciasto z serii warzywnych, kto by pomyślał, że szpinak może świetnie smakować na słodko? A jednak. Ciasto ostatnio bardzo popularne, więc i ja postanowiłam wykonać swoją wersję, a oto efekty i przepis :)

Składniki:
ciasto:
  • 3 jajka
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka oliwy z oliwek lub oleju słonecznikowego
  • 2 szklanki kaszy manny
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 450 g szpinaku mrożonego, rozdrobnionego
krem:
  • 300 ml śmietany 18%
  • 2 galaretki owocowe
  • owoc granatu do ozdoby lub maliny

 Wykonanie:
Opakowanie szpinaku rozmrozić i odsączyć z wody.
Jajka ubić z cukrem na gładką masę, dolać powoli olej, następnie kaszę mannę z proszkiem do pieczenia, na koniec szpinak, całość dokładnie wymieszać i przelać do blaszki, ja używam 25x36 cm, ale może być tortownica o średnicy 28 cm.
Piec w temperaturze 160-180 st C około 45 min.
Po upieczeniu i ostudzeniu ciasto pokroić na dwie części, jedna na wysokości 2/3 ciasta, mniejszą pokruszyć palcami.Spód ciasta przełożyć do blachy i przygotować krem.
Galaretki rozpuścić, kiedy będą gotowe schłodzić do konsystencji lekko ściętej, połączyć ze śmietaną i zmiksować na gładką i puszystą masę.
 Krem przelać na spód ciasta i posypać górę pokruszonymi okruszkami ciasta, dociskając lekko.
Całość ozdobić owocami, przechowywać w lodówce.



8 komentarzy:

  1. Z kaszą manną? Wygląda cudownie! Piękne zdjęcia. :)
    https://jaglusia.wordpress.com/

    OdpowiedzUsuń
  2. Dziękuję:) No właśnie z kaszą manną inaczej smakuje,polecam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda bardzo apetyczne. Lubię dodatek kaszy do tego typu ciast :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję :) Tak, kasza nadaje specyficzny smak i konsystencję :) zastanawiałam się nad kaszą kukurydzianą :)

      Usuń
  4. Szpinaku nie cierpię, może na słodko mi posmakuje :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wygląda super - jak trawa!
    Jeśli chociaż w połowie smakuje tak dobrze, jak wygląda, to musi być świetne! :)

    OdpowiedzUsuń