Uwielbiam ten chlebek, jest smaczny jak na bezglutenowy, a do tego pozostaje w miarę świeży i nie kruszy się drugiego dnia, co niestety jest zmorą bezglutenowego pieczywa. Wykonanie jest proste, a składników niewiele. Możemy zrobić wersję z pomidorami suszonymi, śliwkami, żurawiną, orzechami,dynią itp.To już zależy od was co lubicie. Mi osobiście pomidory bardzo przypadły do gustu :) Na zdjęciach wersja z pomidorami oraz bez, ze słonecznikiem i sezamem.
Foremka na chleb: 21 x 11 cm
Składniki:
- 200 g mąki gryczanej
- 2 łyżki siemienia lnianego
- 1 i 1\4 szklanki ciepłej wody
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka cukru
- 15 g drożdży
- 3-5 suszonych pomidorów (lub innych dodatków, według uznania)
Wszystkie suche składniki wymieszać ze sobą w misce, dodać pokruszone drożdże.
Zalać ciepła wodą, wymieszać dokładnie.
Pomidory pokroić w miarę drobno, dodać do ciasta (w wersji bez pomidorów: ziarna lub inne dodatki)
Całość przelać do posmarowanej tłuszczem foremki i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Po około 20 minutach, jak już ciasto wyrośnie, włożyć do nagrzanego piekarnika i piec w temperaturze 160-180 st.C około 20-30 minut.
Smacznego!
Szukam prostego przepisu na chleb bez glutenu. Musze wypróbować wygląda apetycznie :-)
OdpowiedzUsuńJest bardzo prosty i zawsze wychodzi, polecam gorąco 😃
OdpowiedzUsuń