4/08/2017

Nieziemskie muffinki z chałwą



Muffinki można robić na wiele sposobów: na słodko, na słono, pikantnie, z owocami, z warzywami, bezglutenowo, dietetycznie, fit itd... Do tego raczej są nieskomplikowane w wykonaniu. Oprócz smaku również prezentują się niebanalnie na naszym stole, kuszą kolorami i wzorami. Dlatego właśnie wszyscy kochamy muffinki :)
Dziś mam dla was przepis na babeczki z chałwą i żeby nie było zupełnie słodko i niezdrowo, dodałam mąkę kokosową i orkiszową, oraz nasiona chia :)
A wy jakie macie pomysły na muffinki? Wolicie na słodko czy słono?




Składniki:
  • 1,5 szklanki mąki orkiszowej
  • 0,5 szklanki mąki kokosowej
  • 3 jajka
  • 0,5 szklanki cukru
  • 1 szklanka mleka
  • 0,5 szklanki oleju
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki nasion chia
  • 1 opakowanie chałwy 
Wykonanie:
Jajka ubić z cukrem na gładką  masę, dodać mleko i olej.
Przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia i dodawać powoli do masy, na koniec wymieszać z nasionami chia.
Połowę ciasta przelać do foremek, do każdej foremki ułożyć kawałek chałwy ( około łyżeczka) i zalać drugą połową ciasta.
Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec około 20 min w temperaturze160-180 st C.
Smacznego kochani!




2 komentarze:

  1. mam mąkę kokosową!!! Nie wiedziałam do tej pory co z nią począć, dzieki :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Przynajmniej na coś się przyda ;)

    OdpowiedzUsuń