forma 35x26 cm
- 1,5 szklanki maki orkiszowej jasnej
- 0,5 szklanki cukru pudru
- 100 g miękkiego masła
- 1 jajko
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżki kakao
Podzielić na dwie części, jedną włożyć do zamrażarki, drugą rozwałkować i przełożyć do formy na ciasto.
Składniki na masę serową:
- 1 kg sera białego
- 5 jaj
- 100 g miękkiego masła
- 1 szklanka cukru pudru
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- puszka brzoskwiń
Ser biały zmielić w maszynce trzy razy.
Do masy serowej dodać cukier, masło i żółtka, utrzeć całość ( ja to robię w makutrze, starym sposobem)
Następnie dodać mąkę ziemniaczaną, wymieszać.
Ubić białka na sztywną pianę i delikatnie połączyć z masą serową.
Brzoskwinie pokroić w kostkę i połączyć z całością.
Całość wlać do blachy na nasz spód, następnie zetrzeć na tarce drugą połowę ciasta z zamrażarki i posypać wierzch sernika.
Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec około 40 minut w temperaturze 160-180 st.C
Smacznego kochani!
Sernik, ciemne ciasto i moje ukochane brzoskwinie-połączenie idealne :) MOja mam to ciacho robi, czasem z wiśniami :)
OdpowiedzUsuńZ wiśniami jest pyszne :)
OdpowiedzUsuńczy musi być mąka orkiszowa nie może byćtortowa?
OdpowiedzUsuń