9/25/2017

Pyszne rogaliki śniadaniowe

Odkąd pojawiły się na śniadaniowym stole  produkcja chleba w naszym domu nieco zmalała, a do tego bardzo szybko się rozchodzą, niczym ciepłe bułeczki :) Rogaliki śniadaniowe: maślane, puszyste, z chrupiącą skórką i bardzo sycące, niebo w gębie. Przepis, który podaję jest podstawowy i można go modyfikować według uznania, np.dodając do rogali nadzienie.W moim przepisie używam mąki orkiszowej, ale możecie zastąpić ją pszenną.


Składniki:
  • 550g mąki orkiszowej jasnej
  • 2 jajka
  • 1 szklanka letniego mleka
  • 70 g masła roztopionego
  • 20 g drożdży
  • 2 łyżki cukru
  • 0,5 łyżeczki soli
  • sezam lub mak do posypania
Wykonanie:
Przesiać mąkę, dodać sól.
Roztopione masło wymieszać z jajkami.
Drożdże rozpuścić w mleku, dodać cukier i poczekać, aż rozczyn urośnie.
Masło z jajkami wlać do mąki, dodać rozczyn, wymieszać dokładnie i wyrobić ciasto.
Odstawić na 30 min w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Wyrośnięte ciasto rozwałkować na okrąg, można wyciąć kółko od dużego talerza, następnie wyciąć z ciasta równe trójkąty i formować z nich rogaliki, dokładnie rolując od większego brzegu.
Rogale układać na blaszce wyłożonej pergaminem, wierzch posmarować mlekiem lub żółtkiem i posypać makiem lub sezamem.
Odstawić do wyrośnięcia na około 20 min.
Piec w temperaturze 160- 180 st C 20 minut.
Najlepiej smakują jeszcze ciepłe, z konfiturą jagodową lub truskawkową.
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz