12/01/2017

Wyjątkowy piernik marchewkowy- bez glutenu



Właściwie jest to zmodyfikowane ciasto marchewkowe, z dużą ilością przypraw korzennych, suszonych śliwek, orzechów, migdałów, rodzynek.
Cukier zwykły zastąpiłam ciemnym brązowym, całość dopełnia smak migdałów, bo mąkę tradycyjną zastąpiłam migdałową. Nie kruszy się, jak to zazwyczaj bywa z ciastami bezglutenowymi, a za sprawą jabłek jest wilgotne....sami spróbujcie!


Składniki:
  • 0,5 szklanki cukru trzcinowego ciemnego
  • 4 jajka
  • 1 szklanka mąki migdałowej
  • 0,5 szklanki mąki ryżowej
  • 0,5 szklanki mąki z tapioki
  • 1 i 1/4 szklanki oleju słonecznikowego
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka cynamonu, 1 łyżeczka kardamonu i imbiru
  • 0,5 szklanki posiekanych orzechów włoskich
  • 0,5 szklanki płatków migdałowych
  • 0,5 szklanki śliwek suszonych pokrojonych
  • 0,5 szklanki rodzynek
  • 2 szklanki marchewki startej na drobnych oczkach
  • 2 duże jabłka starte na grubych oczkach
Wykonanie:
blacha tortowa 23 cm
Jajka utrzeć z cukrem, dodać olej.
Mąki wymieszać razem, dodać przyprawy, proszek, sodę, wsypać całość do masy, wymieszać.
Na koniec połączyć wszystko z marchewką, jabłkami i bakaliami.
Całość przełożyć do blachy i piec około 40 minut w temperaturze 160- 180 stopni C.
Po ostudzeniu ciasto można ozdobić polewą czekoladową i oprószyć płatkami migdałowymi.
Smacznego!!!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz