Czekoladowe babeczki- wariacje z cukinią ciąg dalszy :)

Kolejny przepis z wykorzystaniem cukinii, tym razem czekoladowe babeczki i jak poprzedni ten również jest zdrowy, szybki i dość łatwy :)
Składniki:
  • 2 szklanki mąki orkiszowej jasnej
  • 1 szklanka maki gryczanej
  • 3 jajka
  • 0,5 szklanki rozpuszczonego miodu
  • 100 g masła rozpuszczonego
  • 2 średnie cukinie
  • 3 jabłka
  • 1 tabliczka gorzkiej czekolady
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • szczypta soli
  • szklanka bakalii : orzechy włoskie, migdały, żurawina, rodzynki (według uznania)
 Wykonanie:
Mąki przesiać razem z sodą oczyszczoną i szczyptą soli, ubić jajka z miodem, dodać rozpuszczone  wcześniej masło, wymieszać wszystko razem.
Cukinie zetrzeć na drobnej tarce, jabłka na grubszej, wymieszać razem i dodać do ubitej masy, dosypać przesiana mąkę, rozpuścić czekoladę i na koniec dodać wraz z bakaliami, całość dokładnie wymieszać i przełożyć do papilotek.
Piec w piekarniku około 25 min w temperaturze 160-180 st C
Po upieczeniu babeczki można polać polewą czekoladową.
Babeczki wyglądają efektownie i są bardzo czekoladowe :)


11 komentarzy:

  1. Bardzo fajny przepis. zapiszę sobie. :) Czy cukienie i jabłka trzeba najpierw obrać?

    OdpowiedzUsuń
  2. Z cukinią? Piekłam już marchewkowe, dyniowe, ale na cukinie bym nie wpadła. Super pomysł, dzięki :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Oryginalne połączenie na pewno wypróbuję, bo lubię takie smaki😊Zapraszam także do mnie www.zyciowyzawrotglowy.pl

    OdpowiedzUsuń
  4. wyglądają przepysznie!!! chociaż ciężko mi sobie wybrazić smak cukini:))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cukinia ma neutralny smak i nie czuć jej, nadaje ciastu wilgoci, bardziej przeważa smak czekolady :)

      Usuń
  5. Muszę to sprawdzić - nie wierzę, że cukinia może być dobra............ :P

    OdpowiedzUsuń
  6. Wyszły przepyszne. Uwielbiam bakalie w połączeniu z miodem i cukinią. 🎃🎃🎃
    http://magicznyswiatroslin.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  7. Brzmi smacznie, wygląda smacznie i w dodatku jest z gorzką czekoladą :D

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2016 Niebieskie migdały , Blogger