Syrop z kwiatów czarnego bzu- zdrowy i smaczny

Kwiaty bzu czarnego mają w sobie wielką moc, niestety wciąż niedoceniane w Polsce, za to w innych krajach to prawdziwy przysmak .Dlatego chciałabym wam w skrócie bliżej przedstawić walory zdrowotne i smakowe tej powszechnie występującej rośliny.
Czarny bez rośnie przy lasach, parkach, polach i łąkach, przeważnie na glebach bogatych w składniki odżywcze.
Bez kwitnie w maju i w czerwcu,kwiaty intensywnie pachną,  owoce to czarnofioletowe jagody, dojrzewające w sierpniu i wrześniu.

WSZYSTKIE CZĘŚCI W STANIE ŚWIEŻYM MAJĄ WŁAŚCIWOŚCI TOKSYCZNE, KTÓRE PODCZAS SUSZENIA LUB GOTOWANIA GINĄ.

Kwiaty bzu czarnego działają napotnie oraz wzmacniająco na drogi oddechowe, pomocne również przy katarze siennym.
Napar z kwiatów pije się w stanach gorączkowych, kaszlu, przeziębieniu i grypie.
Działa uszczelniająco  na  naczynia krwionośne poprawiając krążenie krwi.
Napar z kwiatów działa przeciwzapalnie i przeciwobrzękowo na skórę oraz na oczy, przy zapaleniu spojówek, a także do płukania gardła.
Dojrzałe owoce bzu czarnego bogate są w witaminy A i C, oraz witaminy z grupy B, a także inne związki przyspieszające i ułatwiające usuwanie z organizmu szkodliwych produktów przemiany materii.
Z owoców możemy przygotować pyszne soki, nalewki , a także wina bardzo dobre na zimowe przeziębienia.

Syrop z kwiatów czarnego bzu:
  • ok. 5 litrów kwiatów czarnego bzu
  • sok wyciśnięty z 5 cytryn 
  • 2 litry wody
  • 1-2 kg cukru
Wykonanie:
Kwiaty oddziel od gałązek, najlepiej nożyczkami.
Zalej wrzątkiem i odstaw na noc w chłodne miejsce.
Następnie przecedź przez sitko, dokładnie wyciśnij.
Dodaj sok z cytryn, oraz cukier, wymieszaj i zagotuj całość ( ale tylko do wrzenia, aż się cukier rozpuści ).
Gorący syrop przelej od razu do butelek lub słoików, szczelnie zakręć i pozostaw do ostygnięcia do góry dnem.
Przechowuj w chłodnym, ciemnym miejscu.
Cukier jest naturalnym konserwantem.
Syrop jest idealny jako dodatek do herbaty, ponczu lub lemoniady, wzmacnia smak i nadaje niesamowity aromat.Nawet z wodą gazowaną orzeźwia w gorące dni.
Wzmacniająco pijemy 2 łyżki syropu na noc, przy przeziębieniu częściej w ciągu dnia.

Polecam również świeże kwiaty czarnego bzu smażone w cieście naleśnikowym, absolutny rarytas!










4 komentarze:

  1. Mmm, pyszności! Będę robiła w tym tygodniu, bo już sobie spiżarki bez takiego syropu nie wyobrażam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. To musisz się pospieszyć bo już coraz mniej kwiatów :) ja zrobiłam zdecydowanie za mało;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam takie domowe soki i syropy. Dużo można zrobić samodzielnie w domu jak się ma dobrej jakości wyciskarkę wolnoobrotową https://zdrovi.pl/k/wyciskarki-do-sokow-wolnoobrotowe/ warzywa i owoce zamieniać w przepyszne i zdrowe soki.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Sama nie dawno zamówiłam sobie na https://duka.com/pl/agd/wyciskarki-do-sokow wyciskarkę wolnoobrotową i od tamtej pory regularnie piję przygotowane samodzielnie soki. Według mnie świeżo wyciśnięty sok jest na prawdę bardzo dobrej jakości. Wyciskarka wolnoobrotowa pozwala przygotować soki, które nie tracą żadnych cennych dla naszego organizmu wartości odżywczych. W ten sposób mogą one z powodzeniem być stosowane jako składnik niejednej diety.

      Usuń

Copyright © 2016 Niebieskie migdały , Blogger