Tarta szparagowa

Jak tylko pojawiają się szparagi, zielone szaleństwo trwa na dobre w naszej kuchni, możemy je zajadać na okrągło w każdej postaci. Ostatnio wyjątkowo zasmakowała nam szparagowa tarta, oczywiście na cieście orkiszowym, zwykłej mąki już nie używamy, zakochaliśmy się w orkiszu.
Do naszej tarty oprócz szparagów czasami dodajemy szpinak lub cukinię, kto co lubi.
Cały przepis z początku wygląda dość skomplikowanie, ale jak już zrobicie to przekonacie się, że nie jest to takie trudne.

Spód do tarty:
  • 200 g mąki orkiszowej jasnej
  • 140 g masła miękkiego
  • 1 żółtko
  • sól
Mąkę przesiać z solą, dodać i pokroić masło.
Następnie żółtko, wymieszać wszystko i zagnieść ciasto.
Pozostawić w lodówce na około 15 minut.
W tym czasie możemy przygotować farsz do tarty.
Schłodzone ciasto rozwałkować na 25-27 cm średnicy, tak jak nasza forma do tarty.
Zostawić też rozwałkowany pasek ciasta na szerokość około 3 cm, na brzegi tarty.
Możemy to również zrobić ręcznie bez wałkowania.
Wyłożyć formę ciastem, nakłuć widelcem.
Ciasto można przykryć papierem i docisnąć fasolą, żeby nie opadły boki ciasta.
Piec 10 min w temperaturze 200 st.C, następnie ostrożnie ściągnąć papier i piec jeszcze około 5-8 minut, aż się troszkę zarumieni.

Farsz do tarty:
  • 2 pęczki zielonych szparagów
  • 4 jajka
  • 200 ml gęstej śmietany
  • 150 g sera żółtego startego na tarce
  • pieprz, sól, gałka muszkatołowa lub inne przyprawy według uznania.
Zielonych szparagów nie trzeba obierać, trzeba tylko odciąć zdrewniałe końcówki, ugotować ale nie za długo około 10 minut, najlepiej w specjalnym garnku do gotowania szparagów.
Jajka wymieszać dokładnie ze śmietaną i przyprawami, dodać ser.
Szparagi ułożyć na naszym upieczonym cieście, zalać masą i włożyć do piekarnika.
Piec około 30 minut w temperaturze 160-180 st.C
Najlepiej smakuje podane na ciepło, wierzch tarty można posypać świeżą rukolą.
A wy jakie macie ulubione pomysły na szparagi?
Smacznego!


5 komentarzy:

Copyright © 2016 Niebieskie migdały , Blogger