Chyba nikogo nie muszę przekonywać jak zdrowe są szparagi, dodatkowo są pyszne i szybkie w przygotowaniu na wiele sposobów. Dziś mam dla Was propozycję na tartę szparagową, w zdrowym, wegańskim, bezglutenowym wydaniu.
Ciasto na tartę zrobiłam z mąki gari z manioku, która jest najlepszą mąką na diecie AIP oraz na diecie bezglutenowej, nie łatwą ją kupić, podaję link do sklepu gdzie jest dostępna: tutaj
Nadzienie z avocado ze śmietanką kokosową oraz szparagami. Jak sami widzicie składników jest niewiele, a efekt końcowy doskonały.
Składniki na ciasto:
- 2 szklanki mąki gari,
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej,
- 0,5 łyżeczki soli,
- 2 łyżeczki syropu klonowego,
- 2 łyżki octu jabłkowego,
- 1 szklanka wody,
- 2 łyżki oliwy
Składniki na nadzienie:
- 2 duże avocado,
- szklanka śmietanki kokosowej,
- 2 pęczki szparagów ugotowanych
- sól, pieprz
Wykonanie:
Wszystkie składniki na ciasto mieszamy w misce i ugniatamy do jednolitej konsystencji.
Gotowym ciastem wykładamy natłuszczona formę do tarty, i pieczemy 20 min w 200 st C.
W tym czasie przygotowujemy masę do spodu.
Blendujemy avocado ze śmietanką, doprawiamy do smaku.
Podpieczone ciasto smarujemy masą, a na wierzch układamy szparagi.
Pieczemy całość około 30-40 min, w 180 st C.
Podajemy na ciepło.
Smacznego!
w tym sezonie zjadłam bardzo niewiele szparagów. Skusiłabym sie na taką tartę, zwłaszcza że jestem maniaczką awokado ;)
OdpowiedzUsuńPoecam 😃, szparagów już coraz mniej, więc radzę się pospieszyć 😉
OdpowiedzUsuń