1/27/2017

Wegetariański pasztet z soczewicy z suszonymi pomidorami

Bezmięsny, bezglutenowy, warzywny i zdrowy, a do tego pyszny-pasztet z soczewicy. Same zalety, nic tylko wcinać codziennie. No może niecodziennie, bo nam spowszednieje :)
Jego wykonanie nie zajmuje dużo czasu i jest dość łatwe, smakuje nawet zagorzałym mięsożercom :)
Przepis na formę 20x11 cm
Składniki:
  • 2 szklanki soczewicy zielonej
  • pół szklanki suszonych pomidorów w oleju
  • 2 jajka
  • 1 duża cebula
  • 3-5 ząbków czosnku
  • 2 łyżki mąki z tapioki ( może być jaglana )
  • około 2 łyżki masła klarowanego
  • pieprz, ostra papryka, sól
  • czarnuszka do posypania wierzchu 



Sposób wykonania:
Soczewicę przepłukać,namoczyć na około 30 minut i ugotować w posolonej wodzie.
Cebulę drobno posiekać w kostkę i usmażyć na maśle klarowanym.
Suszone pomidory posiekać w paski.
Czosnek pokroić w kosteczkę.
Wszystko połączyć ze sobą i zblendować na gładką masę.
Do masy dodać jajka,wymieszać dokładnie, następnie mąkę.
Doprawić do smaku, powinien być zdecydowany i lekko pikantny.
Całość przelać do formy, posypać czarnuszką i włożyć  do nagrzanego piekarnika.
Piec około 30 minut w temperaturze 160-180 st.C

8 komentarzy:

  1. Nie próbowałam jeszcze pasztetu z soczewicy, ale z pewnością jest niesamowicie smaczny! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo :) jest świetną alternatywą mięsnych pasztetów :)

      Usuń
  2. Ciekawy przepis, chętnie spróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Szczerze powiedziawszy, nigdy nie przepadałam za pasztetem domowej roboty, jednak zmieniło się to ostatnimi czasy a ponieważ i w dodatku zaintrygowałaś mnie suszonymi pomidorami, na pewno spróbuję go przygotować! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Robiłam podobny, ale bez jajek nie wychodzi (a my nie możemy ich jeść). Masz jakąś podpowiedź na to, czym zastąpić jajka? Będę bardzo wdzięczna :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Możesz dodać płatki jaglane, pół szklanki, zalać gorącą wodą, jak spęcznieją połączyć z masą.

      Usuń