Jego wykonanie nie zajmuje dużo czasu i jest dość łatwe, smakuje nawet zagorzałym mięsożercom :)
Przepis na formę 20x11 cm
Składniki:
- 2 szklanki soczewicy zielonej
- pół szklanki suszonych pomidorów w oleju
- 2 jajka
- 1 duża cebula
- 3-5 ząbków czosnku
- 2 łyżki mąki z tapioki ( może być jaglana )
- około 2 łyżki masła klarowanego
- pieprz, ostra papryka, sól
- czarnuszka do posypania wierzchu
Sposób wykonania:
Soczewicę przepłukać,namoczyć na około 30 minut i ugotować w posolonej wodzie.
Cebulę drobno posiekać w kostkę i usmażyć na maśle klarowanym.
Suszone pomidory posiekać w paski.
Czosnek pokroić w kosteczkę.
Wszystko połączyć ze sobą i zblendować na gładką masę.
Do masy dodać jajka,wymieszać dokładnie, następnie mąkę.
Doprawić do smaku, powinien być zdecydowany i lekko pikantny.
Całość przelać do formy, posypać czarnuszką i włożyć do nagrzanego piekarnika.
Piec około 30 minut w temperaturze 160-180 st.C
Nie próbowałam jeszcze pasztetu z soczewicy, ale z pewnością jest niesamowicie smaczny! :)
OdpowiedzUsuńBardzo :) jest świetną alternatywą mięsnych pasztetów :)
UsuńCiekawy przepis, chętnie spróbuję :)
OdpowiedzUsuńPolecam :)
UsuńSzczerze powiedziawszy, nigdy nie przepadałam za pasztetem domowej roboty, jednak zmieniło się to ostatnimi czasy a ponieważ i w dodatku zaintrygowałaś mnie suszonymi pomidorami, na pewno spróbuję go przygotować! :)
OdpowiedzUsuńSmak na pewno Cię zaintryguje ;)
UsuńRobiłam podobny, ale bez jajek nie wychodzi (a my nie możemy ich jeść). Masz jakąś podpowiedź na to, czym zastąpić jajka? Będę bardzo wdzięczna :)
OdpowiedzUsuńMożesz dodać płatki jaglane, pół szklanki, zalać gorącą wodą, jak spęcznieją połączyć z masą.
Usuń