6/01/2017

Najszybsze ciasto drożdżowe z owocami



Do tej drożdżówki nie trzeba mieć specjalnych talentów kucharskich, to ciasto z którym poradzi sobie nawet początkujący amator słodkości. Drożdżowe ciasta zazwyczaj trzeba ciężko wyrabiać, a potem czekać aż wyrosną. To ciasto samo rośnie bez wyrabiania, a składniki po prostu mieszamy w misce, wszystkie razem.
Najlepiej smakuje ze świeżymi owocami, których mamy pod dostatkiem w sezonie.
Ja używam mąki orkiszowej jasnej, ale można ją zastąpić zwykłą tortową.




Składniki:
  • 3 całe jaja
  • 0,5 szklanki cukru
  • 0,5 szklanki oleju
  • 1 szklanka letniego mleka
  • pół kostki drożdży ( 50 g )
  • 3 szklanki mąki orkiszowej jasnej
  • szczypta soli
  • owoce sezonowe ( truskawki, wiśnie, jagody, porzeczki itp.)
Forma: keksówka 30x15 cm
Do miski wbić jajka, dodać cukier, olej i wymieszać wszystko.
W osobnej misce zrobić zaczyn drożdżowy: wlać letnie mleko, pokruszone drożdże, łyżka mąki i cukru i odstawić na chwilę aż wyrośnie.
Kiedy zaczyn wyrośnie wlać go do naszej masy, wymieszać delikatnie, dodać powoli przesianą mąkę z solą.
Wszystko razem wymieszać i przelać do wysmarowanej tłuszczem formy.
Od razu włożyć do piekarnika i piec około 35 min w 160 st.C ,może być termoobieg ( jeżeli jest dużo mokrych owoców )
Smacznego!


7 komentarzy:

  1. Moja babcia robiła podobne i było PYSZNE!!!!

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo szybkie drożdżowe i naprawdę pyszne. Zrobiłam w większej blaszce ze śliwkami - jak moja babcia zawsze robi.
    Czy olej mogę zastąpić roztopionym masłem?

    OdpowiedzUsuń