Do tej drożdżówki nie trzeba mieć specjalnych talentów kucharskich, to ciasto z którym poradzi sobie nawet początkujący amator słodkości. Drożdżowe ciasta zazwyczaj trzeba ciężko wyrabiać, a potem czekać aż wyrosną. To ciasto samo rośnie bez wyrabiania, a składniki po prostu mieszamy w misce, wszystkie razem.
Najlepiej smakuje ze świeżymi owocami, których mamy pod dostatkiem w sezonie.
Ja używam mąki orkiszowej jasnej, ale można ją zastąpić zwykłą tortową.
Składniki:
- 3 całe jaja
- 0,5 szklanki cukru
- 0,5 szklanki oleju
- 1 szklanka letniego mleka
- pół kostki drożdży ( 50 g )
- 3 szklanki mąki orkiszowej jasnej
- szczypta soli
- owoce sezonowe ( truskawki, wiśnie, jagody, porzeczki itp.)
Do miski wbić jajka, dodać cukier, olej i wymieszać wszystko.
W osobnej misce zrobić zaczyn drożdżowy: wlać letnie mleko, pokruszone drożdże, łyżka mąki i cukru i odstawić na chwilę aż wyrośnie.
Kiedy zaczyn wyrośnie wlać go do naszej masy, wymieszać delikatnie, dodać powoli przesianą mąkę z solą.
Wszystko razem wymieszać i przelać do wysmarowanej tłuszczem formy.
Od razu włożyć do piekarnika i piec około 35 min w 160 st.C ,może być termoobieg ( jeżeli jest dużo mokrych owoców )
Smacznego!
Smacznie :)
OdpowiedzUsuńSmacznie i szybko ;)
UsuńDziękuję :)
OdpowiedzUsuńMoja babcia robiła podobne i było PYSZNE!!!!
OdpowiedzUsuńLecę po drożdże :)
OdpowiedzUsuńBardzo szybkie drożdżowe i naprawdę pyszne. Zrobiłam w większej blaszce ze śliwkami - jak moja babcia zawsze robi.
OdpowiedzUsuńCzy olej mogę zastąpić roztopionym masłem?
Z masłem będzie jeszcze lepsze :)
Usuń