Cukier zwykły zastąpiłam ciemnym brązowym, całość dopełnia smak migdałów, bo mąkę tradycyjną zastąpiłam migdałową. Nie kruszy się, jak to zazwyczaj bywa z ciastami bezglutenowymi, a za sprawą jabłek jest wilgotne....sami spróbujcie!
Składniki:
- 0,5 szklanki cukru trzcinowego ciemnego
- 4 jajka
- 1 szklanka mąki migdałowej
- 0,5 szklanki mąki ryżowej
- 0,5 szklanki mąki z tapioki
- 1 i 1/4 szklanki oleju słonecznikowego
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżka cynamonu, 1 łyżeczka kardamonu i imbiru
- 0,5 szklanki posiekanych orzechów włoskich
- 0,5 szklanki płatków migdałowych
- 0,5 szklanki śliwek suszonych pokrojonych
- 0,5 szklanki rodzynek
- 2 szklanki marchewki startej na drobnych oczkach
- 2 duże jabłka starte na grubych oczkach
Wykonanie:
blacha tortowa 23 cm
Jajka utrzeć z cukrem, dodać olej.
Mąki wymieszać razem, dodać przyprawy, proszek, sodę, wsypać całość do masy, wymieszać.
Na koniec połączyć wszystko z marchewką, jabłkami i bakaliami.
Całość przełożyć do blachy i piec około 40 minut w temperaturze 160- 180 stopni C.
Po ostudzeniu ciasto można ozdobić polewą czekoladową i oprószyć płatkami migdałowymi.
Smacznego!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz