Ciasto fasolowe robi u mnie furorę, jest niesamowite w smaku, mimo, że jest z fasoli właściwie tego nie czuć.
Do tego jest bez cukru i mąki, wiec dietetyczne i zdrowe, możemy się zajadać nim do woli :)
W mojej wersji fasolowe brownie urozmaiciłam jabłkami,oraz bananami, dzięki czemu jest bardziej wilgotne i słodsze, jabłka można zastąpić gruszkami.
Składniki:
- puszka fasoli czerwonej
- 2 dojrzałe banany
- 1 jabłko pokrojone w kostkę
- 2 jajka
- 0,5 szklanki oleju
- 0,5 szklanki daktyli
- 3 łyżki kakao
- 0,5 łyżeczki sody
Forma 21cm x 11cm
Daktyle zalać ciepłą wodą, namoczyć , aż zmiękną, odcisnąć z wody i zblendować.
Fasolę dokładnie przepłukać na sitku, dodać zmielone daktyle i banany, całość zblendować na gładka masę.
Wbić jajka, wlać olej, dokładnie wymieszać, na koniec dodać kakao i sodę, ponownie wymieszać.
Naszą masę połączyć z jabłkami i przelać do małej foremki keksówki.
Piec w nagrzanym piekarniku około 30 minut w temperaturze 160-180 st.C
Uwaga! Po upieczeniu zostawić ciasto w formie do wystygnięcia, nie wyciągać, gdyż może się pokruszyć.
Najlepiej smakuje z polewą czekoladową, przepis tutaj .
Ciasto przechowywać w lodówce.
Smacznego!
Muszę w końcu wyczarować ciasto z fasoli! Kusi od dawna :)
OdpowiedzUsuńhttps://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/
Mnie również kusiło długo, jak już zrobiłam to przestać nie mogę; )
OdpowiedzUsuńmniam mniam :) Jadłam takie czekoladowe z bobu i tez było pycha :)
OdpowiedzUsuńZ bobu też świetny pomysł :)
OdpowiedzUsuń