Czekoladowe brownie z cukinią bez cukru



Ciasto z cukinią ostatnio stało się bardzo popularne, wkoło mnóstwo ciekawych przepisów z wykorzystaniem cukinii, bardzo dobrze, bo to pyszne i zdrowe warzywko. Dlatego u mnie nie mogło zabraknąć zdrowego i pysznego przepisu. Zdrowy, bo na mojej ulubionej mące orkiszowej, do tego bez cukru i z dużą ilością cukinii i odrobiną jabłek :)

Składniki:
  • 2,5 -3 szklanki mąki orkiszowej jasnej
  • 3 jajka
  • 0,5 szklanki oliwy z oliwek pomace
  • 3 łyżki miodu ( może być cukier brzozowy ksylitol)
  • 2 szklanki cukinii startej na drobnych oczkach
  • 2 sztuki słodkich jabłek startych na drobnych oczkach
  • 4 łyżki dobrego kakao
  • 1 szklanka orzechów włoskich
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • szczypta soli
Wykonanie:
Mąkę przesiać z sodą, kakao i szczyptą soli, ubić jajka z miodem lub z ksylitolem, dodać oliwę, wymieszać.
Wymieszać startą cukinię z jabłkami, dodać do masy, następnie idą suche składniki.
Całość dokładnie wymieszać z orzechami i przełożyć na blachę wyłożoną papierem o wymiarach 25-30 cm.
Piec w piekarniku około 30 minut w temperaturze 160 st.C
Po ostudzeniu można posmarować polewą czekoladową.
Przepis na polewę czekoladową:
  • 3 łyżki masła 
  • 3 łyżki mleka
  • 2 łyżki miodu
  • 2-3 łyżki kakao 
Rozpuścić składniki w garnuszku na małym ogniu, dokładnie wymieszać i po ostudzeniu posmarować gotową polewą ciasto.
Sami widzicie, że przepis jest prosty i szybki, a do tego bardzo smaczny :)


9 komentarzy:

  1. Wygląda pysznie - akurat sezon na cukinię :)

    OdpowiedzUsuń
  2. znakomicie wygląda Twoje brownie :) ja też robiłam ciasto z cukinią - trochę inne (w tym sezonie odkryłam, że cukinia to nie tylko placki), ale z chęcią wypróbuję ten przepis :)
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda znakomicie. Nigdy nie robiłam ciasta z cukinią, zawsze jakoś ją pikantnie robiłam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Też nie sądziłam, że cukinia może być na słodko, ale jak już raz spróbowałam to nie mogę przestać, a ciasta z cukinią pyszności :)

      Usuń
  4. Wygląda przepysznie! Na pewno skorzystam z przepisu. Niestety mój mąż nie lubi takich wynalazków, więc o tej cukinii mu nie wspomnę. :)

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2016 Niebieskie migdały , Blogger