6/24/2017

Tarta szparagowa

       Tarta szparagowa
Jak tylko pojawiają się szparagi, zielone szaleństwo trwa na dobre w naszej kuchni, możemy je zajadać na okrągło w każdej postaci. Ostatnio wyjątkowo zasmakowała nam szparagowa tarta, oczywiście na cieście orkiszowym, zwykłej mąki już nie używamy, zakochaliśmy się w orkiszu. Do naszej tarty oprócz szparagów czasami dodajemy szpinak lub cukinię, kto co lubi. Cały przepis z początku wygląda dość skomplikowanie,...

6/17/2017

Syrop z kwiatów czarnego bzu- zdrowy i smaczny

Syrop z kwiatów czarnego bzu- zdrowy i smaczny
Kwiaty bzu czarnego mają w sobie wielką moc, niestety wciąż niedoceniane w Polsce, za to w innych krajach to prawdziwy przysmak .Dlatego chciałabym wam w skrócie bliżej przedstawić walory zdrowotne i smakowe tej powszechnie występującej rośliny. Czarny bez rośnie przy lasach, parkach, polach i łąkach, przeważnie na glebach bogatych w składniki odżywcze. Bez kwitnie w maju i w czerwcu,kwiaty intensywnie...

6/01/2017

Najszybsze ciasto drożdżowe z owocami

Najszybsze ciasto drożdżowe z owocami
Do tej drożdżówki nie trzeba mieć specjalnych talentów kucharskich, to ciasto z którym poradzi sobie nawet początkujący amator słodkości. Drożdżowe ciasta zazwyczaj trzeba ciężko wyrabiać, a potem czekać aż wyrosną. To ciasto samo rośnie bez wyrabiania, a składniki po prostu mieszamy w misce, wszystkie razem. Najlepiej smakuje ze świeżymi owocami, których mamy pod dostatkiem w sezonie. Ja...
Copyright © 2016 Niebieskie migdały , Blogger