Domowa produkcja mydła wcale nie jest taka trudna jakby się wydawało, a do tego bardzo wciąga i daje dużo satysfakcji.Wcześniej musimy przygotować sobie przybory do pracy z mydłem oraz składniki, trzeba zachować ostrożność ponieważ przy wyrobie mydła pracujemy z wodorotlenkiem sodowym lub potasowym, a są to bardzo silnie żrące substancje. Poniżej przedstawię Wam krok po kroku jak wykonać mydło techniką" na zimno" najczęściej stosowaną przy produkcji mydeł. Najlepszym miejscem do wyrobu mydeł będzie kuchnia, z dostępem do zlewu i kuchenki, więc przygotuj sobie to miejsce tak aby nic Ci nie przeszkadzało.
Przygotuj sobie miski na oleje (możesz potrzebować więcej jeżeli robisz mydło kolorowe), garnek do podgrzewania olei (najlepiej ze stali nierdzewnej lub emaliowany) dwa słoiki, jeden na wodę destylowaną a drugi na NaOH (ja używam słoików litrowych), łyżkę drewnianą lub silikonową, termometr, waga kuchenna, blender, ręcznik papierowy, oraz formę do mydła.
PAMIĘTAJ O ZACHOWANIU SZCZEGÓLNEJ OSTROŻNOŚCI , WODOROTLENEK SODU JEST ŻRĄCY !!!
- Przygotuj sobie oleje według przepisu, odważ dokładnie potrzebną ilość i rozpuść najpierw oleje twarde, a potem dolej płynne, podgrzej do odpowiedniej temperatury.
2.Przygotowujemy ług.
- Zakładamy sprzęt ochronny
- Odważamy dokładnie w jednym słoiku wodorotlenek sodu, a w drugim wodę destylowaną (lub inne płyny w zależności od przepisu: mleko, jogurt, napary ziołowe itd)
- Do zlewu wstawiamy słoik z wodą i bardzo ostrożnie dosypujemy NaOH (nie nachylamy sie nad roztworem, śmierdzące opary)
- Mieszamy aż będzie przejrzysty.
- Ług bardzo szybko się nagrzewa, więc schładzamy go w kąpieli wodnej w zlewie i mieszamy delikatnie, aż osiągnie odpowiednią temperaturę około 40 C.
- W tym czasie tłuszcze już powinny schłodzić się trochę do odpowiedniej temperatury, ług i tłuszcze powinny mieć podobną temperaturę.
3.Ostrożnie wlewamy ług do tłuszczu, mieszamy łyżką delikatnie.
4.Następnie włączamy blender i miksujemy, od czasu do czasu wyłączając, mieszamy, cały czas zlewie żeby się nie pochlapać, poza tym jest to wygodne, ewentualne zabrudzenia są łatwiejsze do usunięcia.
6.Na tym etapie możemy dodać do naszej mydlanej masy olejki, barwniki lub inne dodatki.
Odstawiamy na około 4-6 tygodni w suche i chłodne miejsce aż dojrzeje i będzie gotowe do użycia.
Więc do dzieła kochani :)
bardzo fajnie przedstawione, jak samodzielnie zrobić mydło :)
OdpowiedzUsuń