Zupa krem z dyni z soczewicą i pomidorami- najlepsza na jesienne chłody





Za oknem jesień, a w kuchni dynia.
To pora roku kiedy zbieramy plony, jest mnóstwo wspaniałych warzyw i owoców, a dynia to właśnie królowa jesieni :)
Dynię można przyrządzać na wiele sposobów: zupy, zapiekanki, konfitury, musy, ciasta i wiele innych.
Jednak najbardziej popularna potrawa z dyni to zupa i właśnie dziś mam dla was przepis na pyszną i bardzo pożywną, rozgrzewającą zupę z dyni :)

Składniki:
  • 1 dynia hokkaido
  • 3 szt marchewki
  • 1 szt korzenia pietruszki
  • 5 szt pomidorów
  • 1 szklanka czerwonej soczewicy
  • 2 szt cebuli
  • przyprawy: ostra papryka, pieprz, świeży imbir, bazylia, sól, można dodać czosnek.
Przygotowanie:
Dynię myjemy dokładnie, kroimy tak, żeby wyciągnąć pestki, następnie kroimy w plasterki razem ze skórką, wykładamy na blachę, przyprawiamy według uznania i pieczemy około 15 min.
W tym czasie warzywa: marchew, pietruszka i imbir wraz z pozostałymi przyprawami, gotujemy w niewielkiej ilości wody, zrobi się wywar warzywny.
Kroimy cebulę, podsmażamy na patelni (najlepiej na maśle klarowanym), obieramy pomidory ze skórki i podsmażamy razem z cebulą. Do wywaru warzywnego( z ugotowanymi warzywami) dodać usmażone pomidory z cebulą, upieczoną dynie i wszystko zblendować na gładką masę, doprawić do smaku.
Soczewicę wypłukać i ugotować, dodać do zblendowanej zupy, przed podaniem można posypać migdałami lub prażonymi pestkami dyni, ja dodałam kilka upieczonych plasterków dyni ( jak na zdjęciach).





Ja bardzo cenię sobie odżywcze właściwości dyni, jest bardzo zdrowa: jest źródłem witaminy C i A, oraz witamin z grupy B, zawiera dużo karotenu, potasu, wapnia, żelaza i fosforu, po za tym jest smaczna. Polecam wam taką rozgrzewającą zupę, szczególnie jesienią kiedy mamy spadek odporności i szykujemy się do chłodniejszych dni, jest bardzo sycąca i bardzo rozgrzewająca.
Smacznego!!!


6 komentarzy:

  1. Super post! Trzeba spróbować :)) obserwujemy? :)) https://start-afire.blogspot.com/2016/09/let-me-love-you.html

    OdpowiedzUsuń
  2. W sam raz na jesień. Uwielbiam dynię!

    OdpowiedzUsuń
  3. Muszę w końcu zrobić zupę krem z dyni ;) Jakoś tak się zbieram, zbieram i nie mogę się ostatecznie zebrać. Dzięki za przepis! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Naprawdę polecam, tym bardziej, że sezon dyniowy w pełni, pyszna :)

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2016 Niebieskie migdały , Blogger