Kolejne z serii zdrowych i szybkich słodyczy- jaglane czekoladowe. To propozycja dla wszystkich, którzy nie mają czasu na krzątanie się w kuchni. Przepis dość łatwy, a składniki raczej ogólnie dostępne pod ręką. Efekt końcowy zaskoczy najbardziej wybredne gusta, proste i smaczne, cała filozofia :)
Składniki:
- 2 szklanki płatków jaglanych
- 2 jajka
- 0,5 szklanki daktyli
- 3 łyżki miodu
- 0,5 szklanki jogurtu
- 0,5 szklanki kakao
- 1/3 szklanki oleju
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 0,5 szklanki posiekanych orzechów włoskich
Płatki jaglane zalać wrzątkiem i odstawić, aż spęcznieją.
Daktyle umyć i zalać ciepłą wodą, aż zmiękną, następnie odcisnąć dokładnie z wody i zblenderować na gładką masę.
Jajka ubić z miodem, dodać jogurt, potem wlać olej, wymieszać.
Do masy dodać płatki jaglane, daktyle, kakao i proszek do pieczenia, a na koniec orzechy.
Całość przekładamy do blachy o wymiarach 30 cm x 20 cm.
Piec w temperaturze 160 st C około 40 min.
Po upieczeniu i przestudzeniu można ciasto posmarować lekko miodem i posypać pokruszonymi orzechami lub płatkami migdałowymi .
Smacznego!
Muszę spróbować ten przepis, wygląda apetycznie :-) Nie mogę użyć orzechów ze względu na alergię. Czy pestki z dyni mogą być? Pozdrawiam :-)
OdpowiedzUsuńJasne :) Może migdały , lub inne bakalie.
UsuńO maj gad!! Nie powiem, gdzie szukam języka oglądając te zdjęcia!! :)
OdpowiedzUsuńWow, wygląda obłędnie <3 <3 Aż się głodna zrobiłam :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam brownie i uwielbiam kasze jaglaną :) Połączenie idealne. Trzeba będzie wypróbować!
OdpowiedzUsuńDo dzieła ;) i powodzenia :) daj znać jak smakowało.
Usuńwyglądają przepysznie!
OdpowiedzUsuńTo prawdziwy grzech wrzucać takie cuda do sieci :)
OdpowiedzUsuńTaki mały grzeszek ;)
OdpowiedzUsuńKasza jaglana mnie przekonuje ponad wszystko :)
OdpowiedzUsuń