Brownie jaglane dla zabieganych


Kolejne z serii zdrowych i szybkich słodyczy- jaglane czekoladowe. To propozycja dla wszystkich, którzy nie mają czasu na krzątanie się w kuchni. Przepis dość łatwy, a składniki raczej ogólnie dostępne pod ręką. Efekt końcowy zaskoczy najbardziej wybredne gusta, proste i smaczne, cała filozofia :)

Składniki:
  • 2 szklanki płatków jaglanych
  • 2 jajka
  • 0,5 szklanki daktyli
  • 3 łyżki miodu
  • 0,5 szklanki jogurtu
  • 0,5 szklanki kakao
  • 1/3 szklanki oleju
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 0,5 szklanki posiekanych orzechów włoskich
Wykonanie:
Płatki jaglane zalać wrzątkiem i odstawić, aż spęcznieją.
Daktyle umyć i zalać ciepłą wodą, aż zmiękną, następnie odcisnąć dokładnie z wody i zblenderować na gładką masę.
Jajka ubić z miodem, dodać jogurt, potem wlać olej, wymieszać.
Do masy dodać płatki jaglane, daktyle, kakao i proszek do pieczenia, a na koniec orzechy.
Całość przekładamy do blachy o wymiarach 30 cm x 20 cm.
Piec w temperaturze 160 st C około 40 min.
Po upieczeniu i przestudzeniu można ciasto posmarować lekko miodem i posypać pokruszonymi orzechami lub płatkami migdałowymi .
Smacznego!




10 komentarzy:

  1. Muszę spróbować ten przepis, wygląda apetycznie :-) Nie mogę użyć orzechów ze względu na alergię. Czy pestki z dyni mogą być? Pozdrawiam :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. O maj gad!! Nie powiem, gdzie szukam języka oglądając te zdjęcia!! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wow, wygląda obłędnie <3 <3 Aż się głodna zrobiłam :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam brownie i uwielbiam kasze jaglaną :) Połączenie idealne. Trzeba będzie wypróbować!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Do dzieła ;) i powodzenia :) daj znać jak smakowało.

      Usuń
  5. To prawdziwy grzech wrzucać takie cuda do sieci :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Kasza jaglana mnie przekonuje ponad wszystko :)

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2016 Niebieskie migdały , Blogger