Pasztety warzywne można w różny sposób urozmaicać,dodatkami i przyprawami, dzisiaj mam dla was wersję pasztetu z selera z grzybami, idealny na zbliżające się Święta.
Składniki:
- 2 duże selery
- 5 cebul
- 0,5 szklanki suszonych grzybów
- 2 jajka
- 3-4 łyżki mąki jaglanej (wersja bezglutenowa)
- pieprz, suszone warzywa, papryka ostra, imbir, sól
- masło klarowane
Seler obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach.
Cebule kroimy w kostkę.
Grzyby sparzamy i gotujemy, aż zmiękną.
Do dużego garnka przekładamy starty seler i połowę cebuli, doprawiamy do smaku i dusimy pod przykryciem aż wszystko zmięknie.
Smażymy pozostałą cebulę na maśle klarowanym, kiedy się zarumieni dodajemy grzyby, następnie całość mielimy w maszynce i dodajemy do masy selerowej, dokładnie mieszamy,następnie wbijamy jajka, a na końcu mąkę, cały czas mieszając.
Całość przekładamy do keksówki wyłożonej papierem i pieczemy w piekarniku około 40 minut w temperaturze 160 stopni C.
Kiedy ostygnie wyciągamy z formy .
Smacznego :)
Może troszkę pracochłonne (a może to ze mnie leniwa baba? :)), ale na pewno warte przygotowania. Tym bardziej w czasach, kiedy mięso jest coraz bardziej skażone (warzywo takie jak seler na pewno mniej), warto sięgać po warzywne zamienniki. Czekam jeszcze na przepis na pasztet ze strączkowych - najlepiej z ciecierzycy. :)
OdpowiedzUsuńBędzie wkrótce z soczewicy :) A tymczasem polecam z selera, może wydawać się pracochłonny , ale to tylko za pierwszym razem ;)
UsuńPierwszy wegański pasztet (ze słonecznika) zrobiłem jakieś pół roku temu. Wyszedł całkiem niezły.
OdpowiedzUsuńNa widok twojego, cieknie mi jednak aż ślinka. A to przecież dopiero zdjęcie! :)
Radzę spróbować, jest naprawdę dobry :)
UsuńJak pasztet jest na kaszy jaglanej to ja go biorę w ciemno ;) uwielbiam :) piekę czasem też bezmięsne, muszę i takiego spróbować!
OdpowiedzUsuńJa daję mąkę jaglaną, ale można kasze lub płatki jaglane :)
Usuń