Imbirowa mikstura wzmacniająca

Sezon przeziębień i katarów zaczął się na dobre, robimy co możemy żeby nie poddać się chorobom, choć nie jest łatwo. W telewizji aż roi się od reklam na cudowne, uzdrawiające witaminki i inne środki na przeziębienie, w internecie również każdy znajdzie dla siebie cudowny środek na wszystko i co tu wybrać?
Można wzmacniać się na wiele sposobów: aktywność fizyczna, zdrowe odżywianie, hartowanie i suplementy diety.
Lepiej zapobiegać niż leczyć, dlatego mam dla was prosty i smaczny przepis na wzmocnienie i uodpornienie.

Składniki:
  • 10 cytryn ( ja wybieram z cienką skórką, mają więcej soku )
  • 5 limonek
  • 0,5 kg kłączy imbiru
  • 2 szklanki miodu






Przygotowanie:
Cytryny i limonki sparzamy wrzątkiem i dokładnie myjemy.
Imbir obieramy ze skórki.
Wyciskamy sok z cytryn i limonek, 2 limonki zostawiamy niewyciśnięte.
Imbir  ścieramy na tarce z drobnymi oczkami.
Limonki niewyciśnięte kroimy ze skórką w plastry.
Całość przelewamy do słoika i dodajemy miód, dokładnie mieszamy, zakręcamy i odstawiamy do lodówki na około 3-5 dni
Po tym czasie przelewamy syrop przez gazę i gotowy do butelki .
Przechowujemy w lodówce.
Można stosować rano na czczo rozcieńczając z ciepłą wodą, jak i w ciągu dnia, syrop jest bardzo ostry dlatego najlepiej pić w rozcieńczeniu.
Polecam również jako dodatek do rozgrzewającej i aromatycznej herbaty. Imbir bardzo rozgrzewa, a skórka limonki nadaje intensywny aromat i smak.
W czasie przeziębień można stosować częściej.

Właściwości imbiru:

  • przeciwwirusowy, antybakteryjny, przeciwzapalny, przeciwgrzybiczny
  • rozgrzewający przy przeziębieniach
  • poprawia krążenie
  • poprawia apetyt
  • ma działanie moczopędne
  • wzmacnia nerki
  • pomocny przy chorobie lokomocyjnej
  • przyspiesza metabolizm i pobudza trawienie (działanie odchudzające)
  • polecany przy migrenach
  • uśmierza bóle reumatyczne


Ciekawa jestem jakie są wasze sposoby na podniesienie odporności?




6 komentarzy:

  1. Wreszcie konkurencja dla reklamowego bełkotu o cudownych lekach i suplementach pędzonych chemią! Na pewno wypróbuję, świetny pomysł. Czy można do tego użyć imbiru ze słoiczka? Jeśli tak to w jakich proporcjach?

    OdpowiedzUsuń
  2. Najlepszy będzie imbir świeży, w słoiku jest już przetworzony,a my potrzebujemy wycisnąć z niego sok. Sok ze świeżego imbiru ma najwięcej cennych dla zdrowia substancji odżywczych.

    OdpowiedzUsuń
  3. Ja na bieżąco do herbaty robię miksturę cytryna, imbir, miód. Pycha, a i zdrowie na tym korzysta. Oczywiście nie na wrzątek, bo zabija wszystkie witaminy.

    OdpowiedzUsuń
  4. O, właśnie będę próbować tej mikstury:D!

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiam imbir ni cytrynę na taką porę roku! Idealna dawka witamin i odporności. :)

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2016 Niebieskie migdały , Blogger