Do naszej tarty oprócz szparagów czasami dodajemy szpinak lub cukinię, kto co lubi.
Cały przepis z początku wygląda dość skomplikowanie, ale jak już zrobicie to przekonacie się, że nie jest to takie trudne.
Spód do tarty:
- 200 g mąki orkiszowej jasnej
- 140 g masła miękkiego
- 1 żółtko
- sól
Następnie żółtko, wymieszać wszystko i zagnieść ciasto.
Pozostawić w lodówce na około 15 minut.
W tym czasie możemy przygotować farsz do tarty.
Schłodzone ciasto rozwałkować na 25-27 cm średnicy, tak jak nasza forma do tarty.
Zostawić też rozwałkowany pasek ciasta na szerokość około 3 cm, na brzegi tarty.
Możemy to również zrobić ręcznie bez wałkowania.
Wyłożyć formę ciastem, nakłuć widelcem.
Ciasto można przykryć papierem i docisnąć fasolą, żeby nie opadły boki ciasta.
Piec 10 min w temperaturze 200 st.C, następnie ostrożnie ściągnąć papier i piec jeszcze około 5-8 minut, aż się troszkę zarumieni.
Farsz do tarty:
- 2 pęczki zielonych szparagów
- 4 jajka
- 200 ml gęstej śmietany
- 150 g sera żółtego startego na tarce
- pieprz, sól, gałka muszkatołowa lub inne przyprawy według uznania.
Jajka wymieszać dokładnie ze śmietaną i przyprawami, dodać ser.
Szparagi ułożyć na naszym upieczonym cieście, zalać masą i włożyć do piekarnika.
Piec około 30 minut w temperaturze 160-180 st.C
Najlepiej smakuje podane na ciepło, wierzch tarty można posypać świeżą rukolą.
A wy jakie macie ulubione pomysły na szparagi?
Smacznego!
Jak cudownie wygląda!:)
OdpowiedzUsuńhttps://julias-cooking.com/
Dziękuję :)
UsuńPyszności, uwielbiam!
OdpowiedzUsuńAle świetnie to wygląda... Aż czasem żałuję że nie potrafię gotować :D
OdpowiedzUsuńsztuczny storczyk
Nigdy nie jest za późno na naukę 😉
OdpowiedzUsuń