Ciasto, które wam dziś proponuję nie wymaga pieczenia, ani specjalnego nakładu pracy, a smakuje i wygląda niesamowicie. Składników jest niewiele, a owoce latem są ogólnie dostępne.
Nasze ptasie mleczko możemy zrobić w blaszce okrągłej lub prostokątnej, ja czasem robię w naczyniu szklanym do tarty.
Składniki:
- opakowanie biszkoptów
- 200 ml śmietany kremówki 36 %
- 2 galaretki agrestowe lub cytrynowe
- 1 galaretka truskawkowa lub pomarańczowa
- owoce: truskawki, maliny, borówki, jagody...do wyboru mamy wiele
Rozpuścić 2 galaretki agrestowe według przepisu na opakowaniu,następnie pozostawić do schłodzenia.
Ubić śmietanę i połączyć z lekko stężałymi galaretkami, zmiksować na gładką masę całość.
Blachę wyłożyć biszkoptami nasączonymi w herbacie.
Wylać nasze ptasie mleczko na biszkopty, na wierzch poukładać owoce i pozostawić w lodówce do całkowitego ścięcia.
W tym czasie przygotować kolejna galaretkę, schłodzić, następnie wlać na owoce.
Ciasto pozostawić w lodówce do stężenia, najlepiej na noc.
Jak już będzie gotowe możecie zaskakiwać swoich gości niesamowitym kunsztem kulinarnym:)
Powodzenia!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz