Rokitnik - Złoto Syberii


Rokitnik zwyczajny (Hippophae rhamnoides
Rokitnik jest rośliną występująca w krajach azjatyckich, Ameryce Północnej i Europie, nie ma dużych wymagań glebowych, rośnie nawet na piaszczystych i kwaśnych ziemiach.
Najcenniejsze są owoce rokitnika,a dokładnie olej z nich pozyskiwany bogaty w wiele cennych składników takich jak: flawonoidy, kwasy tłuszczowe( omega-7 ), tokoferole czyli wit E, karotenoidy, sterole, witaminy z grupy B, witamina C, oraz śladowe ilości biopierwiastków, m.in. wapnia, magnezu, fosforu, żelaza. Zawartość składników może się jednak trochę różnić w zależności czy olej jest pozyskiwany z nasion rokitnika czy z pulpy owoców, miąższ z owoców jako nieliczny w świecie roślin zawiera około 12 % oleju.
Dzięki tak bogatemu składowi olej z rokitnika ma dobroczynny wpływ na skórę
  • łagodzi stany zapalne 
  • regeneruje skórę
  • olejem leczy si również oparzenia i trudno gojące się rany
  • opóźnia procesy starzenia 
  • łagodzi podrażnienia
  • działa przeciwzapalnie i antybakteryjnie, dzięki czemu zalecany jest również przy trądziku
  • chroni przed szkodliwym działaniem promienia UVB dzięki zawartym karotenom (stąd intensywna czerwona barwa)
W kosmetyce stosowany do każdego rodzaju cery, szczególnie wrażliwej, suchej i łuszczącej się, do pielęgnacji skóry głowy, działa przeciwłupieżowo, poprawia kondycje włosów nadając im zdrowy połysk.

Działanie wewnętrzne:
dzięki dużej zawartości flawonoidów wzmacnia naczynia krwionośne,ogranicza zakrzepy krwi w naczyniach, zwiększa odporność organizmu, zapobiega chorobom wieńcowym. Zawarte w oleju nienasycone kwasy tłuszczowe pomagają w hamowaniu rozwoju choroby nowotworowej.Pektyny zawarte w rokitniku obniżają poziom cholesterolu we krwi, zalecany przy miażdżycy.

W Polsce Rokitnik porasta nadbałtyckie wybrzeże, ale również coraz częściej można go zobaczyć w ogródkach jako roślinę ozdobną ze względu na pomarańczowe owoce, które utrzymują się cała zimę aż do wiosny. To właśnie po przemrożeniu owoce rokitnika są najlepsze do użytku w kuchni (podobnie jak owoce dzikiej róży). Można przygotować z nich dżemy, powidła, soki, nalewki oraz jako suszone owoce do herbatek owocowych. Ciekawostką jest fakt, że witamina C zawarta w owocach, mimo obróbki termicznej nie ulega zniszczeniu, dlatego wszelkie przetwory z rokitnika są jej cennym źródłem, uodporniając organizm na infekcje wirusowe, bakteryjne a także grzybiczne.To właśnie ze względu na bogactwo składników odżywczych oraz witamin rokitnik jest często określany Złotem Syberii.
Wiosna coraz bliżej i tak sobie myślę, że kilka krzaczków rokitnika zasadzę sobie w ogródku.

Uwaga:
Ze względu na intensywny kolor, olej może barwić skórę, dlatego też powinno się go stosować w 5% rozcieńczeniu.

Źródła:
http://www.swiatkwiatow.pl/userfiles//image/rokitnik_zwyczajny_uprawa2.jpg








1 komentarz:

  1. Konopny syrop z Rokitnikiem jest bombą witaminową, którą mogą stosować dorośli kobiety w ciąży i dzieci. Zbawienne działanie konopi jest nam znane od setek lat i jest nadal stosowane w wielu krajach. Konopie posiadają wiele substancji odżywczych, witamin i kwasów nienasyconych, które są potrzebne do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Naukowcy potwierdzają, że rokitnik jest jedną z najbardziej wartościowych roślin na świecie, zawiera w sobie bowiem ponad 190 aktywnych biologicznie składników oraz praktycznie wszystkie występujące w naturze witaminy. Posiada 3 razy więcej witaminy A niż marchew, 10 razy więcej witaminy C niż pomarańcze, a witaminy E 4-krotnie więcej niż pestki słonecznika!  Syrop intensywnie wspiera system immunologiczny przez zwiększenie odporności na choroby, stres czy dodać energii po intensywnym wysiłku fizycznym. Nasz syrop jest słodzony koncentratem jabłkowym wysokiej jakości, dlatego jest w 100% Bio i mogą go stosować także weganie więcej na : https://konopiafarmacja.pl/wyroby-z-konopii/16-konopny-bio-syrop-z-rokitnikiem-270ml.html

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2016 Niebieskie migdały , Blogger