Rokitnik - Złoto Syberii


Rokitnik zwyczajny (Hippophae rhamnoides
Rokitnik jest rośliną występująca w krajach azjatyckich, Ameryce Północnej i Europie, nie ma dużych wymagań glebowych, rośnie nawet na piaszczystych i kwaśnych ziemiach.
Najcenniejsze są owoce rokitnika,a dokładnie olej z nich pozyskiwany bogaty w wiele cennych składników takich jak: flawonoidy, kwasy tłuszczowe( omega-7 ), tokoferole czyli wit E, karotenoidy, sterole, witaminy z grupy B, witamina C, oraz śladowe ilości biopierwiastków, m.in. wapnia, magnezu, fosforu, żelaza. Zawartość składników może się jednak trochę różnić w zależności czy olej jest pozyskiwany z nasion rokitnika czy z pulpy owoców, miąższ z owoców jako nieliczny w świecie roślin zawiera około 12 % oleju.
Dzięki tak bogatemu składowi olej z rokitnika ma dobroczynny wpływ na skórę
  • łagodzi stany zapalne 
  • regeneruje skórę
  • olejem leczy si również oparzenia i trudno gojące się rany
  • opóźnia procesy starzenia 
  • łagodzi podrażnienia
  • działa przeciwzapalnie i antybakteryjnie, dzięki czemu zalecany jest również przy trądziku
  • chroni przed szkodliwym działaniem promienia UVB dzięki zawartym karotenom (stąd intensywna czerwona barwa)
W kosmetyce stosowany do każdego rodzaju cery, szczególnie wrażliwej, suchej i łuszczącej się, do pielęgnacji skóry głowy, działa przeciwłupieżowo, poprawia kondycje włosów nadając im zdrowy połysk.

Działanie wewnętrzne:
dzięki dużej zawartości flawonoidów wzmacnia naczynia krwionośne,ogranicza zakrzepy krwi w naczyniach, zwiększa odporność organizmu, zapobiega chorobom wieńcowym. Zawarte w oleju nienasycone kwasy tłuszczowe pomagają w hamowaniu rozwoju choroby nowotworowej.Pektyny zawarte w rokitniku obniżają poziom cholesterolu we krwi, zalecany przy miażdżycy.

W Polsce Rokitnik porasta nadbałtyckie wybrzeże, ale również coraz częściej można go zobaczyć w ogródkach jako roślinę ozdobną ze względu na pomarańczowe owoce, które utrzymują się cała zimę aż do wiosny. To właśnie po przemrożeniu owoce rokitnika są najlepsze do użytku w kuchni (podobnie jak owoce dzikiej róży). Można przygotować z nich dżemy, powidła, soki, nalewki oraz jako suszone owoce do herbatek owocowych. Ciekawostką jest fakt, że witamina C zawarta w owocach, mimo obróbki termicznej nie ulega zniszczeniu, dlatego wszelkie przetwory z rokitnika są jej cennym źródłem, uodporniając organizm na infekcje wirusowe, bakteryjne a także grzybiczne.To właśnie ze względu na bogactwo składników odżywczych oraz witamin rokitnik jest często określany Złotem Syberii.
Wiosna coraz bliżej i tak sobie myślę, że kilka krzaczków rokitnika zasadzę sobie w ogródku.

Uwaga:
Ze względu na intensywny kolor, olej może barwić skórę, dlatego też powinno się go stosować w 5% rozcieńczeniu.

Źródła:
http://www.swiatkwiatow.pl/userfiles//image/rokitnik_zwyczajny_uprawa2.jpg








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 Niebieskie migdały , Blogger