Tarta szparagowa bez glutenu, vegańska, AIP

Chyba nikogo nie muszę przekonywać jak zdrowe są szparagi, dodatkowo są pyszne i szybkie w przygotowaniu na wiele sposobów. Dziś mam dla Was propozycję na tartę szparagową, w zdrowym, wegańskim, bezglutenowym wydaniu.
Ciasto na tartę zrobiłam z mąki gari z manioku, która jest najlepszą mąką na diecie AIP oraz na diecie bezglutenowej, nie łatwą ją kupić, podaję link do sklepu gdzie jest dostępna: tutaj 
Nadzienie z avocado ze śmietanką kokosową oraz szparagami. Jak sami widzicie składników jest niewiele, a efekt końcowy doskonały.

Składniki na ciasto:
  • 2 szklanki mąki gari,
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej,
  • 0,5 łyżeczki soli,
  • 2 łyżeczki syropu klonowego,
  • 2 łyżki octu jabłkowego,
  • 1 szklanka wody,
  • 2 łyżki oliwy
Składniki na nadzienie:
  • 2 duże avocado,
  • szklanka śmietanki kokosowej,
  • 2 pęczki szparagów ugotowanych
  • sól, pieprz




Wykonanie:
Wszystkie składniki na ciasto mieszamy w misce i ugniatamy do jednolitej konsystencji.
Gotowym ciastem wykładamy natłuszczona formę do tarty, i pieczemy 20 min w 200 st C.
W tym czasie przygotowujemy masę do spodu.
Blendujemy avocado ze śmietanką, doprawiamy do smaku.
Podpieczone ciasto smarujemy masą, a na wierzch układamy szparagi.
Pieczemy całość około 30-40 min, w 180 st C.
Podajemy na ciepło.
Smacznego!

2 komentarze:

  1. w tym sezonie zjadłam bardzo niewiele szparagów. Skusiłabym sie na taką tartę, zwłaszcza że jestem maniaczką awokado ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Poecam 😃, szparagów już coraz mniej, więc radzę się pospieszyć 😉

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2016 Niebieskie migdały , Blogger