AIP - dieta autoimmunologiczna



Myślę, że osoby, które są dotknięte chorobą autoimmunologiczną mają pojęcie na czym polega protokół autoimmunologiczny. W dużym skrócie: Choroby autoimmunologiczne cechują się tym, że organizm atakuje sam siebie. Układ odpornościowy nie rozróżnia obcych białek od swoich, co jest spowodowane stanem zapalnym. Stan zapalny jest wywołany składnikami, których nasz organizm nie toleruje. 80% naszego układu odpornościowego to jelita. Szkodliwe składniki uszkadzają jelita, doprowadzając do m.in. nieszczelności jelit przez co mimo, że dostarczamy zdrowe składniki organizm nie może ich w całości przyswoić. Z drugiej strony toksyczne składniki przedostają się do organizmu (właśnie przez nieszczelne jelita). Wszystko to prowadzi do stanu zapalnego. Układ odpornościowy jest zdezorientowany i zaczyna atakować organizm. Tak, wiem poplątane to trochę :)  Dieta autoimmunologiczna ma głównie na celu wyeliminowanie tych składników, które powodują stan zapalny i dostarczeniu tych, które wzmocnią nasze jelita. Nie jestem lekarzem, ani specjalistą w tej dziedzinie, dlatego wszystkich początkujących odsyłam do książki dr. Amy Myers ,,Możesz wyleczyć choroby autoimmunologiczne''. Autorka sama zmaga się z chorobą, jest na prawdę motywująca! Wyjaśnia naukowo, dlaczego pewnych produktów nie można jeść, ale spokojnie -w zrozumiały sposób. Opracowała też 30 dniowy plan żywieniowy zawarty w książce, co jest dużym ułatwieniem dla osób, które dopiero zaczynają. Polecam też stronę dr. Sarah Ballantyne, tutaj jest na prawdę wszystko dokładnie wyjaśnione : https://www.thepaleomom.com/start-here/the-autoimmune-protocol/

Zaskakujące może być dla ciebie to, że do produktów szkodliwych oprócz glutenu, cukru, alkoholu i fast foodów wliczają się m.in jajka, rośliny strączkowe, orzechy i ziemniaki. Co do naukowych wyjaśnień dlaczego to nam szkodzi odsyłam do wcześniejszych podanych źródeł.

AIP- czego unikać
  • wszystkie zboża (pszenica, żyto, jęczmień, również kukurydza, ryż, proso, owies, gryka i produkty na nich oparte jak kasza jaglana, czy płatki owsiane)
  • rośliny strączkowe (fasola, ciecierzyca, soczewica, groszek)
  • nabiał
  • orzechy
  • jajka
  • rośliny psiankowate (czyli m.in ziemniaki, papryka, bakłażan, pomidory, agrest, tytoń, jagody goji)
  • nasiona (nasiona słonecznika, również przyprawy pochodzące z nasion np. kolendra; kakao i kawa)
  • alkohol
  • soja
  • sztuczne dodatki, konserwanty, barwniki, cukier i słodziki; przetworzone jedzenie (fast foody), jedzenie modyfikowane genetycznie (olej rzepakowy) 
AIP- nowa gama smaków

Nie lubię określenia- produkty, które możesz jeść na AIP- przyznaj, że nie brzmi to zachęcająco szczególnie jeśli je zestawisz z wcześniejszą listą zakazaną. Nowy styl życia nie ma być dla ciebie udręką. Nie będziesz musiał wciskać w siebie na siłę tony sałaty i kilogramów mięsa. Masz do dyspozycji całą gamę nowych smaków! Odkąd jestem na diecie AIP bawię się w małego odkrywcę- nie jestem pewna czy do końca należę do świata dorosłych :) Poszukuje nowych smaków- bataty, jarmuż, kombucha, plantany, migdały ziemne... Jestem na prawdę z siebie dumna, kiedy z pozornie okrojonej ''dozwolonej 'listy tworzę coś pysznego. Uwierz mi, że nie należę do osób, które potrafią oszukać swoje kubki smakowe. Nie będę siedzieć nad surowym jarmużem i wmawiać sobie, że mi smakuje. Zamiast tego wezmę się do roboty, odpowiednio go przyrządzę, aż będzie mi smakować- do skutku (sama byłam zaskoczona efektem czosnkowych chipsów z jarmużu). Nie mam zamiaru wciskać ci czegoś niedobrego tylko dlatego, że jest zdrowe- musisz to przełknąć bo ma potrzebne witaminy!- na pewno nie. Chcę ciebie zainspirować i pokazać, że nowa dieta wcale nie musi ciebie ograniczać :)





1 komentarz:

Copyright © 2016 Niebieskie migdały , Blogger