Śniadanie mistrzów


Porządne śniadanie to podstawa, aby mieć energię na cały dzień. U mnie jest to jaglanka z płatkami orkiszowymi, jabłkami, cynamonem, żurawiną, lub innymi suszonymi owocami ( zależy co mam pod ręką ) oraz orzechami lub migdałami. Prawdziwa bomba energetyczna, a do tego bardzo zdrowa i pyszna. Przyrządzenie tego przysmaku zajmuje chwilę, a jak zostanie coś więcej można zabrać w słoiczku do pracy lub szkoły i przekąsić na drugie śniadanie.
W wersji bezglutenowej można użyć samych płatków jaglanych lub dodać trochę ryżowych dla urozmaicenia, żeby nie było monotonnie. Dla wyrafinowanych smakoszy czyli łakomczuchów polecam dodać banana. Oczywiście nie używam mleka, chyba że kokosowego- odrobinę.
Oprócz tego, że takie śniadanko jest zdrowe, jest również bardzo rozgrzewające, na co trzeba zwrócić uwagę w naszym średnio ciepłym klimacie. Tak więc zamiast zajadać się zimnymi sałatami i fit jogurtami polecam właśnie jaglankę.

Składniki:
  • 0,5 szklanki płatków orkiszowych
  • 0,5 szklanki płatków jaglanych
  • 2 średnie słodkie jabłka obrane
  • 1 banan opcjonalnie
  • garść suszonych owoców ( żurawina, śliwka, rodzynki itp.)
  • garść pokrojonych orzechów
  • 0,5 łyżeczki cynamonu cejlońskiego
  • woda
  • odrobina mleka kokosowego do polania

Wykonanie:
Do rondelka wsypać płatki orkiszowe i zalać wrzątkiem w ilości podwójnej, wstawić na palnik i zagotować.
W dużym kubku wsypać płatki jaglane i również zalać wrzątkiem razy dwa ( płatki jaglane bardzo pęcznieją i podwajają swoją objętość więc lepiej wlać więcej wody, aby nie były zbyt suche ) odstawić aż spęcznieją.
Do gotujących się orkiszowych płatków wrzucić pokrojone w grube plastry jabłka ( banana jeśli macie ochotę ), posypać cynamonem i suszonymi owocami, przykryć i gotować na wolnym ogniu koło 5 minut.
Do naszej gotującej się masy dodać wcześniej przygotowane płatki jaglane, pozostawić na wierzchu, tak aby jabłka były pod pierzynką, dusić kolejne 5 minut.
Gdyby całość była zbyt sucha można dolać wody.
Kiedy jabłka będą już miękkie, zdjąć z ognia, wymieszać i posypać orzechami.
Przełożyć do salaterki i polać mleczkiem kokosowym odrobinę dla smaku.
Po takim śniadaniu, pełni energii możemy zacząć nasz dzień.
Smacznego!




2 komentarze:

Copyright © 2016 Niebieskie migdały , Blogger